De 10 meest gemaakte fouten bij presentaties

12 augustus 2010

Met het geven van een goede presentatie voor een (potentiële) klant kan je veel bereiken. Een mooie nieuwe opdracht, een goede indruk over je vakkennis als professional, een nieuwe schare aan enthousiaste deelnemers aan jouw cursus of workshop.

Het tegengestelde is echter ook mogelijk. Met een slechte presentatie kan je nieuwe klanten wegjagen, een negatieve indruk achterlaten bij je vakbroeders of, erger nog, onderwerp van gesprek worden over de kwaliteit van je kennis en presentatievermogen.

Hieronder staan de 10 meest gemaakte fouten bij het geven van presentaties:

1) Spelfouten! Correct taalgebruik is een must in een presentatie. Zo makkelijk te voorkomen, maar ergernis nummer 1 bij toehoorders.

2) Te veel slides. Maak van je presentatie geen boek van 60 pagina’s. Met te veel slides vermoei je de toehoorder en verslapt de aandacht. Liever 10 krachtige slides met een goed verhaal, dan 50 slides die je er door tijdgebrek doorheen moet jassen.

3) Te veel tekst op je slides! Als de toehoorder én moet luisteren naar wat je te zeggen hebt én uitgebreid moet lezen wat er op de sheets staat, dan gaat één van de twee verloren. Verminder je tekst op de slides en verbeter je verhaal.

4) Presentatie voorlezen. Als je alle tekst voorleest, dan kan je net zo goed de presentatie afdrukken en uitdelen. Daarnaast leest een toehoorder sneller dan dat jij voorleest. Houd je presentatie daarom compact en vertel zelf je verhaal in plaats van het op te lezen.

5) Naar het scherm praten. Breng je verhaal over aan de toehoorders, niet aan het scherm waar de slides op staan geprojecteerd! Praat de zaal in en zoek (oog)contact met je toehoorders. Dit geeft je ook direct feedback of hetgeen je zegt aankomt bij je toehoorders.

6) Te veel animaties. Het laten binnenvliegen van tekst op een scherm kan nuttig zijn om ergens de aandacht op te vestigen, maar gebruik het met mate. Maak van je presentatie geen kerstboom.

7) Verkeerd kleurgebruik. Gele letters op een witte achtergrond leest niet lekker. Check ook vooraf of je presentatie goed leesbaar is. Sommige beamers kunnen niet alle door jou gebruikte kleuren aan.

8) Je presentatie niet eigen maken. Niets komt zo knullig over als iemand die verrast wordt door zijn eigen presentatie. “Oh, had ik deze slide er nog inzitten?”. Print desnoods de handouts en houd deze voor je neus.

9) Zonder introductie starten. Als je publiek niet weet wie je bent en/of met welk verhaal je komt, dan kan de aandacht snel verloren gaan. Introduceer jezelf of laat dat doen. Geef je publiek een reden om naar je te luisteren en misschien zelfs aan te nemen wat je zegt.

10) Geen verhaallijn. Als je publiek niet weet waar het verhaal naar toe gaat, dan haakt men makkelijker af. Gebruik daarom een goede agenda en houd je daaraan. Een hele krachtige manier om je boodschap duidelijk te maken is door eerst te beginnen met je eindconclusie en daarna de rest van de presentatie te gebruiken om je eindconclusie toe te lichten en te onderbouwen. Dit geeft structuur en duidelijkheid aan je verhaal en je bent er zeker van dat bij aanvang van je presentatie het belangrijkste al is gezegd in plaats van dat je je belangrijkste punt moet maken met tijdgebrek.

Wil je weten wat de echte basisregels zijn van een goede presentatie?
Bekijk dan Guy Kawasaki die het 10-20-30 principe uitlegt.

Don McMillan laat op hilarische manier zien hoe het dus NIET moet.
Een aanrader om te kijken voordat je zelf aan de slag gaat met presentaties!

Veel succes en plezier!