Training Commerciële Vaardigheden 2: Klantgesprekken

Training Commerciële Vaardigheden 2: Klantgesprekken

Op 16 februari 2012 geeft ALECT de training ‘Commerciële Vaardigheden 2′ waarin het klantgesprek centraal staat.

De deelnemers leren een goed klantgesprek te voeren, waarmee ze de volgende stap kunnen maken in het verkoopproces. Door de juiste vragen te stellen en te luisteren naar de klant leren de deelnemers op hun eigen authentieke wijze de klantrelatie te verstevigen en de juiste informatie te verkrijgen.

We gaan uitgebreid in op de voorbereiding van het gesprek, communicatiestijlen en het gebruik van gesprekstechnieken. Om de realiteit en leercurve te verhogen oefenen we de gesprekken met rollenspellen op basis van actuele voorbeeldcases en casuïstiek die door de deelnemers zelf wordt ingebracht.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord